top of page

Wild Relatives: The familiar-looking pyrrhuloxia

  • 1 day ago
  • 3 min read

Editor’s note: Our Wild Relatives story series will explore the connections between our local wildlife species and related animals from around the globe. By learning about these exotic species, we hope to foster appreciation for the remarkable creatures that live in our backyards and neighborhoods.


Cardinals are one of the most recognizable birds around. They are even the state bird of Illinois and six other states! But in some parts of the United States and beyond, there's a bird that looks a lot like a cardinal but with colors that just don't seem to match our familiar bird.


A red-crested bird with gray accents perched on a cactus, with another spiny cactus in foreground against a soft blurred sky.
A pyrrhuloxia. (Photo via Adobe Stock)

The pyrrhuloxia looks an awful lot like the northern cardinal, just in a different color way. But before you learn more about this bird, you might wonder how to pronounce its name. Pyrrhuloxia is a five-syllable word: peer-uh-lock-see-uh. Now that you can pronounce it, you can learn all about it.


Cardinal lookalikes


Pyrrhuloxias are closely related to northern cardinals, and the resemblance is quite striking. Both birds are stocky with prominent crests on their heads and heavy bills. If you saw silhouettes of the two birds side by side, you might not be able to tell the difference. Their coloring is very telling, though.


Bright red cardinal perched on a bare tree branch against a blurred green woodland background.
A male northern cardinal. (Photo be Glenn P. Knoblock)

Male northern cardinals are nearly entirely red with some black highlights, but male pyrrhuloxias are a rich gray color with red highlights. And the females of both species are not nearly as bright and showy as the males. Female pyrrhuloxias are also gray, but a lighter shade than the males. And they have a few red highlights too, but not as bright and showy as the males.


Desert birds


Pyrrhuloxias are sometimes referred to as "desert cardinals" because of where they live. These birds prefer arid, dry conditions and are most often found in upland deserts and scrublands as well as mesquite savannas. They are also sometimes seen in woodlands near rivers and streams and in agricultural fields.


Words to know

Brood: A family of young animals hatched or cared for at the same time.

Forage: To wander in search of food.

Savanna: A grassland with scattered trees.

Silhouette: The outline of something viewed as a mass.

Stocky: Compact, sturdy and thick in build.


Where you might see the pyrrhuloxia is quite limited compared to the northern cardinal. While cardinals can be found across the entire eastern United States and parts of the American Southwest and much of Mexico, the pyrrhuloxia has a small range. They only live in parts of Arizona, New Mexico and Texas as well as much of northern Mexico.


The southwestern portion of the cardinal's range overlaps with the pyrrhuloxia's, so there are parts of the desert southwest and Mexico where you might spot both of these birds.


In the dry desert areas where they live, pyrrhuloxias spend their time foraging for a variety of foods, including seeds, fruits and insects. They are opportunistic eaters and will feast on what is readily available to them, primarily seeds and insects. Fruit is a smaller part of their diet compared to cardinals.


Sweet-singing songbirds


In the bird world, it’s usually just male birds that sing. But that’s not the case for both pyrrhuloxias and cardinals. The males and females of both birds sing, and their songs are quite similar. Both sound like repeated notes of "chip, chip, chip, chip" or "cheer, cheer, cheer, cheer."


Female pyrrhuloxias aren't frequent singers. They usually limit their songs to when they are defending their nests. Males have a variety of songs that they most often use to establish their territory or attract a mate.


These birds prefer more open areas for nesting than cardinals do. They typically choose a nesting spot about 5 feet to 15 feet above the ground in dense brush. The female does most of the nest construction, weaving together materials such as twigs, grass and bark.


Females can lay one or two broods of eggs a year, with each containing between two to four eggs. The eggs are incubated for about two weeks, and the nestlings will remain in the nest 10 to 14 days before fledging. 


Pyrrhuloxias are still considered widespread and common, but their population has been on the decline. In the past 50 years, their population has dropped by 50%, and declines have been increasing for the past 10 years.


Many factors are contributing to the population decline. The desert scrubland habitat where they primarily live is decreasing as land is repurposed for agriculture and development, and they also face threats from climate change and invasive species.

bottom of page